Hjemmekontor i Lofoten – våre erfaringer

I Centric har vi praktisert mye hjemmekontor det siste året. En av våre ansatte, Aurora Brynildsen, valgte å flytte hjemmekontoret til Lofoten! Her kan du lese om erfaringene hun og vi har gjort oss, og hvordan pandemien har ført til at kontorhverdagen endres for mange.

Ordet «hjemmekontor» har aldri tidligere vært inne på topp ti-lista over søkeord på Finn.no, men nå er det på tredjeplass (kilde: E24).

– Dette er en klar trend etter pandemien, bekrefter produktdirektør i Finn.no jobb, Christopher Ringvold, til E24.

Samtidig er det en del som nå har sittet så lenge på hjemmekontor at de regelrett higer etter å få sitte fysisk sammen med kollegaer. Våre erfaringer tilsier imidlertid at det er klart flest som søker fleksibilitet, for eksempel i form av hybridkontor – både blant våre internt ansatte og våre kandidater.

Den ferske undersøkelsen «Norsk jobbhelserapport» viser at 76 % mener selvbestemmelse og fleksibilitet er viktig eller svært viktig for at de skal utføre en god jobb og oppleve mestring. Rapporten er utgitt av Avonova 30.09.21 og er basert på svarene fra 2500 arbeidstakere og 525 ledere i norske virksomheter. Undersøkelsene er utført i samarbeid med Norstat.

En av våre ansatte ville selv teste ut en helt annerledes jobbhverdag. Rekrutteringsrådgiver Aurora Brynildsen pakket kofferten og reiste til Nord-Norge, nærmere bestemt Lofoten.

Her kan du lese om erfaringene hun gjorde seg i løpet av de tre månedene hun har jobbet fra sitt midlertidige hjem i nord, og hvordan det fungerte fra arbeidsgivers ståsted.

Vår egen Aurora Borealis

Aurora Brynildsen er født og oppvokst i Oslo. Hun beskriver seg selv som svært aktiv og veldig glad i å være ute i naturen.

– Jeg pleier å ha mange baller i lufta, har mange venner og bekjentskaper og egentlig en ekstremt travel hverdag. Som liten ville jeg helst være ute hele tiden, og med en aktiv familie ble det mange turer med piknikkurv, ski, løping, sykling og bading, forteller Aurora.

Som student i Bergen var hun også mye ute på turer, og tilbake i Oslo savnet hun nærheten til naturen.

28-åringen har lenge hatt en idé i bakhodet om at hun ville bo tettere på naturen igjen. I sommer gjorde hun alvor av tanken, og reiste nordover. Som arbeidsgiver var vi i Centric både positive og engasjerte i ideen.

– Det var egentlig ganske ulikt meg å reise alene et sted, men effektene har vært fantastiske. Etter en lang koronaperiode med mye hjemmekontor, var det en berikelse å oppleve noe annet, og få mye frisk luft. Jeg trengte rett og slett et avbrekk. Dette miljøskiftet har også gitt meg en stor arbeidsro, og jeg er veldig takknemlig for at Centric ga meg muligheten til å gjøre dette, sier hun.

Selv om hun var noe uheldig med været den første delen av oppholdet, har de fine dagene, og nettene med nordlys – Aurora Borealis, veid opp for det.

Bevist at det er mulig å jobbe fra en annen lokasjon

Og det har virkelig ikke stått på innsatsen. Faktisk har Aurora hjulpet flere kandidater ut i jobb i denne perioden, sammenlignet med tidligere. I tillegg har hun løst flere andre arbeidsoppgaver, som å lage opplæringsplaner for nyansatte, gjort evalueringer av våre rutiner og utarbeidet maler for hele teamet. En av nøkkelfaktorene til at det har fungert så godt er at hun har klart å gjøre seg veldig tilgjengelig, til tross for avstanden, ved hjelp av Teams, mail og telefonsamtaler.

– At ansatte har slike ønsker som Aurora er noe vi ser på som spennende, og er helt klart noe vi støtter. Resultatene viser også at Aurora har klart å frigjøre mer kapasitet i arbeidshverdagen, uten at det har gått ut over hennes fritid. Hun har jobbet konsentrert med oppgaver, vært kjempedyktig med struktur og virkelig bevist at det å jobbe fra en annen lokasjon helt klart lar seg gjøre, sier Joakim Aamo, Auroras nærmeste leder i Centric Finance.

Avhengig av selvdisiplin

– Min jobb er i all hovedsak uavhengig av lokasjon. Jeg snakker mye på telefonen og sitter i digitale møter som internmøter, kundemøter og intervjuer. Jeg tror dessuten det er viktig at man allerede har gode rutiner på plass før man velger å jobbe fra et annet sted. Jeg har også lært meg å være fleksibel – jeg klarer meg med telefon, PC og en bag med klær, sier Aurora.

Arbeidsdagen til Aurora har ellers vært ganske lik en vanlig dag på kontoret i Oslo. Det går ikke en dag uten at hun snakker med både kollegaer, kunder og kandidater.

– I Centric har vi gjennom pandemien hatt svært gode rutiner og faste møter, og Teams er i dag et av våre hovedverktøy i jobben. Vi har en lav terskel for å ringe hverandre på Teams, og det liker jeg godt, sier Aurora.

Hver femte arbeidstaker opplever økt krav til selvledelse

Å skulle arbeide borte fra kontoret i en periode er ikke for alle. Det er heller ikke alle arbeidsgivere som har mulighet til å tilby sine ansatte dette. Graden av autonomi, eller selvbestemmelse, er avhengig av at arbeidskulturen legger til rette for det og tillitsbasert ledelse er en av nøklene for å lykkes. Hos Centric har vi alltid hatt en meget høy grad av selvbestemmelse og tillit mellom ansatte og ledelse.

Norsk Jobbhelserapport viser at pandemien har ført til at hver femte arbeidstaker opplever økt krav til selvledelse. Rapporten understreker at dette ikke er noe arbeidstakere gjør i ensomhet – det forutsetter et samspill:

– Selvledelse og ledelse er parhester som henger sammen med tillit og ansvar, avklarte rammebetingelser, handlingsrom og forventninger, gode relasjoner og dialog, uttaler organisasjonspsykolog Andreas Kolstø i Avonova.

Mange bedrifter legger i disse dager opp til en form for hybridkontor, hvor de ansatte veksler mellom oppmøte på kontoret og hjemmekontor. I Centric har vi nå innført to ukentlige og obligatoriske oppmøtedager på kontoret. Ellers velger de ansatte selv hvor de vil jobbe fra, enten de ønsker å sitte på kontoret eller være på hjemmekontor.

Skillet mellom jobb og fritid

For Aurora har oppholdet i nord ført til at hun har blitt flinkere til å bruke fritiden sin til hyggelige opplevelser. Når hun snart skal sørover igjen, er det med en ny bevissthet.

– Pandemien førte til at jeg jobbet for mye da jeg hadde hjemmekontor i Oslo. Det er lett når man brenner for jobben sin, men man kan ikke holde på sånn over alt for lang tid. Jeg har blitt mer bevisst på å skille mellom jobb og fritid, og vil ta tak i fritiden min på en annen måte når jeg kommer tilbake til Oslo, sier Aurora.

– Jeg gleder meg til å komme tilbake til gode kollegaer, kunne sparre med dem på kontoret og være med på fysiske afterworks. Det mellommenneskelige har jeg savnet. Men jeg skal bruke erfaringene fra nord til å bryte med det hektiske sporet jeg var inne i, understreker Aurora.

Vi gleder oss også til å få Aurora fysisk tilbake på kontoret i Kirkegata 15, og endelig skal alle som har spurt «Når kommer Aurora tilbake igjen?» få et svar.

Vi er sikre på at dette ikke blir siste gangen en av våre ansatte prøver en litt annerledes kontorhverdag!

Kontakt oss

Besøksadresse
Kirkegata 15, 5. etg.
0153 Oslo

Telefon
(+47) 23 10 00 60

Eller bruk skjemaet


Jeg ønsker å motta nyhetsbrev

 

Vi er en del av Centric

Centric er en av Europas største privateide
tjenesteleverandører med over 5000 ansatte i
Skandinavia og Nord-Europa

Gå til Centric EU