CV-feilene som kan koste deg jobben

Skrivefeil kan sende deg rett ut av søkerkøen. Men det er mange andre tabber du også bør unngå når du skal skrive CVen din.
Ingen lange utredninger
I dag er det ikke unormalt at arbeidsgivere får inn over 100 søknader på en og samme stilling, og da er det viktig at de som skal gå gjennom CVene så raskt som mulig får et inntrykk av hvem du er og hva din kompetanse er. Undersøkelser viser at arbeidsgivere i enkelte situasjoner bruker under ett minutt på om en søker er interessant eller ikke.
Vi får ofte inn mange søkere på en stilling. Det er viktig at jeg raskt kan få oversikt over relevant erfaring og kompetanse. Det gjelder derfor og være kort og konsis, kutt unødvendig informasjon. To sider er maks, forklarer Rikke Kalsveen som jobber som rådiver hos Centric Finance.
Ikke for kort, heller
På den annen side må ikke Cven være for kort, heller. Med den konkurransen som er i dag, er kan det være avgjørende at du klarer å skille deg ut. Det er viktig at du ikke utelater relevante opplysninger som kan avgjøre om du havner i ja-bunken eller ikke. CVen må inneholde en kort beskrivelse av arbeidsoppgaver, resultater og erfaringer. Det er viktig å presentere hva du faktisk har studert eller jobbet med, slik at det er lett å forstå din bakgrunn og erfaring.
Dersom du har flere år med relevant erfaring, trenger du ikke nevne deltidsjobbene du hadde for mange år siden, sier Rikke. Hun forklarer videre at man gjerne kan lage overskriften «utvalgt erfaring» dersom dette er tilfelle, så forstår rekruttereren at du har hatt andre jobber tidligere. Eventuelt kan man lage et punkt med «annen erfaring» og sammenfatte deltidsjobber etc. under dette punktet. Det er også viktig å legge til IT- og systemkompetanse, da dette ofte er viktig i stillingene vi rekrutterer til, avslutter hun.
Ikke pynt på CVen
Det er lett å la seg friste til å pynte litt på CVen. Det er i så fall en stor tabbe.
Vi er veldig nøye på kvalitetssikring av kandidatene våre, sier Rikke. Vi ringer referansene dine og sjekker tidligere arbeidsforhold – lengde, oppgaver og leveranse. Dette er fordi det er viktig for oss å levere kvalitet til kunden, men også fordi vi ikke ønsker en «bruk og kast» mentalitet når det gjelder de som jobber for oss, forklarer hun videre. Dersom du blir ansatt hos oss i Centric, anser vi deg som en kandidat med gode kvaliteter som vi vil samarbeide med fremover. Finner vi ut at du har pyntet på CVen din, eller løyet i intervju, får du ikke jobb hos oss.
Unngå hull i CVen
Ikke la det stå igjen hull i CVen din. Har du vært arbeidsledig, sittet i fengsel, langtidssykemeldt, eller rett og slett tatt et friår, bør du være ærlig om det. Et hull i CVen gir inntrykk av at du forsøker å skjule noe.
Rikke forklarer at man som rekrutterer har forståelse for at det kan oppstå situasjoner i livet der man er uten jobb i perioder. Noen ganger er det selvvalgt, andre ganger ikke. Uansett er det alltid bedre å føre dette på Cven slik at vi vet hvorfor oppholdet er der, da er det en mindre sjanse for at du havner i nei-bunken på grunn av hullet, legger hun til.
Ikke bruk festbilder
Bilde på CVen er blitt mer vanlig i dag enn for bare noen år siden, men du bør være bevisst på hva slags bilde du velger. Det skal være nøytralt og vennlig, men hold deg unna bilder fra festlige anledninger og sydenferier. Du bør heller ikke bruke sportsbilder eller bilder fra andre fritidsaktiviteter.
Alt for mange kandidater bruker et tilfeldig valgt bilde på CVen. Dette er rett og slett lite smart, sier Rikke. Dersom du velger å ha et bilde på CVen, vær sikker på at dette bildet påvirker den som rekrutterer -enten personen vil eller ei. Mitt tips er å ta et bilde som er ment til CV-bruk. Kle deg nøytralt og profesjonelt og få en venn eller et familiemedlem til å ta et bilde av deg med telefonen. Lyse bilder er nok det som fungerer best, og ha gjerne et lite smil på lur, tipser hun.
Ikke bli for kreativ
Med mindre du skal søke på en veldig kreativ stilling, er ikke CVen stedet for alternative formater.
Begynn alltid med det siste du har gjort og jobb deg bakover i tid. Hvis den som skal lese CVen din må begynne å lete etter informasjon, forsvinner du lett til nei-bunken. Velg en lett leselig skrifttype og størrelse. Vær ryddig, og tenk at rekkefølgen skal være logisk for den som leser CVen. Start med personalia og kontaktdetaljer, og beskriv så kort dine kompetanseområder og nøkkelkvalifikasjoner. Om du deretter skal begynne med arbeidserfaring eller utdanning, kommer an på hva som er relevant i forhold til den jobben du søker.
Rikke sier at hun setter pris på en CV som er jobbet med, og at den gjerne må være litt kreativ. Men som med alt, så kan det fort bli for mye. Hun forklarer at veldig kreative CVer fort kan bli rotete, og da kan det igjen bli vanskelig å få en rask oversikt over erfaring og kompetanse.
Unngå skrivefeil
De fleste er enige om at skrivefeil er den største tabben du kan gjøre med CVen din. En person som har mange feil i CV og søknaden kan fort bli stemplet som slurvete og unøyaktig. Du vil gi et mye bedre inntrykk om du luker ut alle feilene før du sender av gårde papirene.
Dersom jeg får inn en CV med mange skrivefeil, tenker jeg rett og slett at denne jobben ikke er særlig viktig for personen, sier Rikke.  I tillegg, fordi jeg ansetter til arkivstillinger, der presisjon og nøyaktighet er veldig viktig, vil jeg også tenke at denne personen ikke passer i en slik type jobb, legger hun til avslutningsvis.

Kontakt oss

Besøksadresse
Kirkegata 15, 5. etg.
0153 Oslo

Telefon
(+47) 23 10 00 60

Eller bruk skjemaet


Jeg ønsker å motta nyhetsbrev

 

Vi er en del av Centric

Centric er en av Europas største privateide
tjenesteleverandører med over 5000 ansatte i
Skandinavia og Nord-Europa

Gå til Centric EU